In de media

Terug naar het overzicht

Toekomstig rijkeneiland in de Amstel zit voorlopig zonder brug

Wie wil bouwen op een eiland, heeft een brug nodig. Toegegeven, er ligt wel iets functioneels. Maar of dat door kan voor de enige, poepchique toegangspoort tot de volledig met water omgeven, toekomstige rijkenenclave Amsteleiland, in de gemeente Amstelveen?

Neh. Dus moest van projectontwikkelaar en stenenbaas Bart Harts vaart worden gemaakt. De uiteindelijke brug, eindversie voorzien van allerhande beveiliging zoals kentekenherkenning en automatische poort, is volgens hem hét visitekaartje dat geïnteresseerde kopers over de streep moet trekken. Kopers die bereid zijn tussen de €2 miljoen tot €4 miljoen voor een zelfbouwkavel op tafel te leggen.

Voor €540.000 toegangsbrug met strik erom

Maar er is een kink in de kabel. Want die brug, die ligt er nog niet. Wat blijkt? Projectontwikkelaar Harts rolt sinds begin vorig jaar over straat met een van zijn aannemers, een bruggenbouwer. Harts dacht voor €540.000 euro klaar te zijn bij Haasnoot Bruggen. Niet alleen zou de onderneming uit Rijnsburg de boel in elkaar lassen, de funderingen slaan en er een strik om doen. Harts meende een strakke, definitieve planning overeen te zijn gekomen, net zo goed dacht hij alle risico's en meerwerk te hebben afgekocht.

Zoals dat gaat (in de bouw), lopen dingen vaak anders en hebben ook afspraken losse eindjes. De enige toegang tot het eiland, voorheen bevolkt door krakers en ooit het troetelproject van ex-Quote 500-vastgoedbons Marco Krol, viel puntje bij paaltje de helft duurder uit. Ook liep de planning totaal in de soep, waarop Harts schermde met dwangsommen en een kort geding. Volgens hem traineerde Haasnoot de boel, wilde de club niet aan het werk vanwege de hoge staalprijzen. Dat geëmmer moest stoppen. Haasnoot moet leveren!

Bart Harts vangt tweemaal bot in rechtszaal

Jammer voor Bart Harts is dat de Amsterdamse rechtbank noch het hoofdstedelijke gerechtshof een en ander bewezen en spoedeisend vindt, blijkt uit twee beschikkingen waarvan de laatste krap twee weken oud is. Een belangrijk deel van wat de kemphanen meenden te hebben afgesproken, blijkt volgens de magistraat verre van in beton gegoten.

Sinds Bart Harts in 2017 het Amsteleiland voor de neus van Prins Bril, Bernhard junior, wegkaapte met een knock-outbod van €7,9 miljoen is er niettemin het nodige gebeurd. De zwaar vervuilde grond is metersdiep gesaneerd, het Kadaster heeft het eiland in stukken geknipt. De bouwrijpe lappen grond staan tot op heden allen op naam van Amstelplan Ontwikkeling, een van de vastgoedbv's van Harts.

Kavels Amsteleiland in besloten verkoop

Gevraagd naar een reactie op het conflict wordt Quote ras teruggebeld door makelaar Jeel Heule. Weinig aan het handje, luidt zijn boodschap. 'We zijn recent gestart met de besloten verkoop. Drie kavels, goed voor 400 tot 700 m2 woonoppervlak, zijn al verkocht'. De bouw van de vijftien luxe appartementen op de kop is vergund, maar gaan volgens Heule pas later de markt op. Aan belangstelling geen gebrek, zegt hij. 'In Amsterdam Oud-Zuid heb je voor €4,5 miljoen een benedenhuis. Op Amsteleiland een villa met ondergronds parkeren, een zwembad en eigen aanlegsteiger.'

Harts noemt in een reactie per mail de rechterlijke uitspraken 'zeer teleurstellend en onbegrijpelijk'. Hij heeft de aanneemovereenkomst met Haasnoot ontbonden. Via een binnenkort te starten bodemprocedure wil hij zijn schade vergoed krijgen, plus de €400.000 die hij naar de bruggenbouwer heeft overgemaakt. 'Haasnoot zal geen enkele rol meer spelen op Amsteleiland', maakt Harts duidelijk. Eind 2023 moet de nieuwe brug er liggen, waarna het gelukkige plukje rijken zich dan eindelijk achter de gedeelde slotgracht kan terugtrekken.

Bron: Qoutenet